VÄRMLAND
De stora skogarnas, de djupa sjöarnas och de ljusa gläntornas landskap. Här tar vi vattnet och havren och brygger ett öl som vandrat under kullarna och mognat under långa somrar. Välkommen till vårt hantverksbryggeri med
hjärtat i Fryksdalen.
‹
›
ETT HANTVERKSBRYGGERI
I hjärtat av Värmland ligger Fryksdalen, en djup sprickdal i landskapet. Och så är kanske livet, en reva i allt det vackra. Inne i Sunne, ett stenkast från Fryken ligger bryggeriet i ett gammalt storkök från 1940-talet. Detaljer och kylrum är intakta och de gedigna dörrarna kan mäta sig med bankvalv. Under 2014 renoverade vi lokalen och bytte ut ånggrytorna och diskrum mot bryggverk och jästankar.
Vårt bryggverk är en ombyggd 1250 liters Wedholms mjölktank med eluppvärmning genom värmemattor. Mattorna som sitter på innertankens yttersida ger en skonsam uppvärmning som behåller råvarornas smaker utan att bränna eller försockra vörten. Jäsningen sker i öppna jäskarl och lagringen i kylrum i slutna lagertankar. Här kolsyrar vi ölen under mognadstiden och tappar den sedan manuellt innan leveransen ut i Sunne, Värmland och världen.
Kapaciteten är liten och vi tar hantverket på största allvar, så varje del av bryggprocessen sker med hjälp av syn, smak, doft, hörsel och känsel. Ingen automation - bara ren vilja, tid och kraft.
‹
›
RÅVAROR
På Västra Ämterviks Bryggeri använder vi malt, havre, humle, jäst och vatten. De unika med oss är att vi använder havregivor i alla våra öl för fyllighet, beska och en len munkänsla.
Havren är rostad på Stöpafors kvarn, en gammal skrädsmjölskvarn från början av 1900-talet. Havren rostas i stora plåtkar över vedeldade ugnar och knäpper när de börjar bli klara. Havren transporteras sedan genom en skruv in i kvarnen där gamla kvarnstenar från 1840-talet mal ner havren till mjöl. Skalen, som i sig innehåller både rester av kärnan och stenmjöl, transporteras sedan till bryggeriet och används som smakgivare.
Öl är en uråldrig dryck där mältade sädesslag har kokats och sedan dragits tillsammans med vildjäst till en bakteriefri och upplyftande dryck. Principen för jäsning upptäcktes på 1800-talet och det är med hjälp av modern forskning som vi nu kan förstå och till viss del förutsäga de kemiska processer som föregår ett gott öl! Men några procents osäkerhet finns alltid med, ibland går ett öl åt ett annat håll än vad som var tänkt, och vad denna mystik består i tvistar de lärde om. En del säger att djävulen varit med och petat, andra benämner dem änglar.
KRISTIAN THORÈN
BRYGGARE
FOTO & DESIGN | HENRIC FORSELL